EPS - Mέσα στο έδαφος

Έρευνα 15 χρόνων, σε πραγματικές συνθήκες, έδειξε ότι η Διογκωμένη Πολυστερίνη – EPS υπερτερεί της εξιλασμένης πολυστερίνης-XPS στη διατήρηση της θερμικής αντίστασης στο χρόνο.

Μελέτες έδειξαν ότι το 25% των απωλειών ενέργειας σε μια κατασκευή μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη μόνωσης στις επιφάνειες κάτω από το έδαφος, στους κενούς χώρους και κάτω από τα θεμέλια. Η θερμική αντίσταση R συνδέεται άμεσα με τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Όσο μεγαλύτερη η θερμική αντίσταση τόσο μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση ενέργειας. Σε εφαρμογές κάτω από το έδαφος το μονωτικό υλικό είναι εκτεθειμένο στην υγρασία και μπορεί να μειωθεί η θερμική αντίσταση του με το χρόνο αν η υγρασία απορροφηθεί από το ίδιο το υλικό. Όπως αποδείχτηκε, από ανεξάρτητο φορέα, η Διογκωμένη Πολυστερίνη – EPS διατηρεί σταθερή τη θερμική της αντίσταση-R ακόμα και σε μακροχρόνια έκθεση σε ακραίες συνθήκες της βόρειας Ευρώπης. Η εξιλασμένη πολυστερίνη – XPS αντίθετα είχε μείωση της θερμικής της αντίστασης στο χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιδεικνύουν ότι η μόνωση με Διογκωμένη Πολυστερίνη – EPS είναι η βέλτιστη επιλογή για τη μείωση των ενεργειακών απωλειών σε μια κατασκευή.

Στα δείγματα ελέγχτηκε επιτόπου η θερμική τους αντίσταση βάση το πρότυπο ASTM C518 αμέσως μετά την εκσκαφή τους. Το ποσοστό υγρασίας υπολογίστηκε μετρώντας το βάρος του δείγματος τη στιγμή της παραλαβής και ξανά όταν είχε πλήρως στεγνώσει.